EMDT
Dobro došli na EMDT forum.

Ukoliko niste član foruma, predlažemo Vam da se registrujete i priključite diskusijama sa ostalim forumašima.

Hvala na poseti,
Administracija EMDT foruma


Terra nostra

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Terra nostra

Post by Stef on 12.09.15 23:54

TERRA NOSTRA
(NOVA ZEMLJA / NAŠA ZEMLJA)
Rede Globo, 1999 - 2000.
Broj epizoda: 221 (nacionalna verzija), 150 (internacionalna verzija)

Priča se odvija u Brazilu pred kraj XIX i početkom XX veka. Najveći deo priče događa se na plantaži kafe u Sao Paolu i govori o italijanskim imigrantima, posebno o romansi Đulijane i Matea koji su u Brazil došli u potrazi za boljim životom.

Đulijana je kćerka Đulija i Ane, italijanskih imigranata koji su napustili rodnu zemlju i u Brazil došli na savet prijatelja Frančeska. Ona na brodu upoznaje Matea i u toku puta prave planove za venčanje po dolasku u Brazil. Zbog smrti njenih roditelji od kuge i Mateove bolesti par se zbližava i provodi strasnu noć pre nego brod uplovi u luku Santos.

Usled gužve u luci, Đulijana i Mateo se izgube i odlaze na različite strane. Ona odlazi sa Frančeskom, bogatim bankarom, prijateljem njenih roditelja. Frančesko je u braku sa Žanet, sa kojom ima sina Marka Antonija. Mateo pronalazi posao na plantaži kod Gumersinda, kralja kafe, oženjenog Marijom do Sokoro sa kojom ima kćerke Anželiku i Rozanu.

Marko Antonio se ludo zaljubljuje u Italijanku. Frančesko odobrava brak njegovog sina sa devojkom, ali Žanet ne. Đulijana odbija njegovu ljubav u nameri da pronađe Matea. Ali kada otkrije da očekuje Mateovo dete, Marko Antonio vidi priliku da bude sa njom. Prosi je i ona, nemajući kud', pristaje.

U isto vreme, na Gumersindovoj plantaži kafe, zgodni Mateo zapada za oko sestrama Anželiki i Rozani. Anželika je povučena devojka i želi da bude monahinja, dok je Rosana impulsivna i jaka osoba, pokušava da osvoji Matea, ali je on uvek odbije.

Kako bi ga primorala da je oženi, izmišlja da je u vezi sa njim. Na kraju i uspeva u toj nameri, i njih dvoje se venčavaju, a potom i Rosana ostaje trudna sa Mateom. Ubrzo se i Ðulijana udaje za Marka Antonija.

Dok je Rozana istrajna u tome da osvoji Matea, Anželika i dalje misli na odlazak u manastir. Ne bi li sprečio kćerku da ode u manastir, Gumersindo prihvata molbu za brak mladog Augusta, koji sanja da bude političar. Iako se isprva protivila udaji, Anželika se polako zaljubljuje u Augusta i pristaje.

Augusto ima i aferu sa Paolom, lepom i vatrenom italijankom koja je u Brazil došla istim brodom kao i Mateo i Đulijana. Kako bi sprečio da ga Anakleto, Paolin otac, natera da se oženi njome, Augusto joj kupuje kuću u Sao Paolu, a ženi se Anželikom.

Zbog kuge koja stiže i do Brazila, Anželika i Augusto se zajedno sa njenom majkom i sestrom sele u Sao Paolo i Paola postaje njena prijateljica. Tako Paola shvati da Augusto ima dobru ženu i raskida vezu sa njim. U isto vreme, Gumersindo i Frančesko postaju poslovni partneri.

Ðulijana se porađa. Nakon što čuje plač bebe, onesvešćuje se. Žanet naređuje služavki da odnese dete u sirotište, a ostalima govori da je dete umrlo. Vremenom, istina o sudbini Đulijaninog i Mateovog deteta se otkriva, i to donosi korenite promene u životima likova.

Uloge:

Ana Paula Arósio - Giuliana Splendore
Thiago Lacerda - Matteo Battistella
Antônio Fagundes - Gumercindo Telles de Aranha
Raul Cortez - Francesco Magliano
Débora Duarte - Maria do Socorro Telles de Aranha
Maria Fernanda Cândido - Paola
Marcello Antony - Marco Antônio Magliano
Carolina Kasting - Rosana Telles de Aranha
Paloma Duarte - Angélica Teles de Aranha
Antônio Calloni - Bartolo Migliavacca
Lu Grimaldi - Leonora Migliavacca
Gabriel Braga Nunes - Augusto Marcondes
Ângela Vieira - Janete Magliano
Bete Mendes - Ana
Gianfrancesco Guarnieri - Giulio
Cláudia Raia - Hortênsia
Odilon Wagner - Altino Marcondes
Elias Gleizer - Padre Olavo
Raymundo de Souza - Renato
Roberto Bomfim - Agente Justino
Jackson Antunes - Antenor
Ilva Niño - Irmã Letícia
José Dumont - Batista


Last edited by StefanJ on 13.09.15 0:36; edited 1 time in total
avatar
Stef
Moderator
Moderator

Poruka : 9131
Pridružen : 2014-03-27

Back to top Go down

Re: Terra nostra

Post by Stef on 13.09.15 0:24

(20/150)

Divna serija. aw aw aw Moja prva telenovela, najdraža Globova, i jedna od najdražih telenovela uopšte. Pozaboravljao sam dosta toga, ipak sam imao 4 godine pri prvom gledanju. roofl

Ostala mi je u jako lepom sećanju, sećam se da su je svi živi gledali u familiji, sem oca, koji nijednu nije odgledao. roofl Obično kad odem kod dede i babe, oni budu napolju, zalivaju cveće i pre nego što počne serija, dok traju reklame, ja ih zovnem da uđu u kuću, jer počinje serija. Serija je počinjala u pola 10, toga se jako dobro sećam. Eh, ta vremena..... aw aw aw Nažalost, nikad se neće vratiti.

Nažalost, nakon nekih 7-8 meseci po završetku serije, deda je umro. Dobar deo toga čega po čemu ga pamtim, jeste vezano to vreme kad smo zajedno gledali seriju. On inače nije voleo da gleda telenovele, ali Kasandru i TN da.

I baba i deda sa majčine strane su isto gledali seriju, gledao sam i sa njima kad sam išao kod njih. Oni su gledali sve i svašta, ne samo Brazil. Sad su fokusirani na Tursku, ali znaju ponekad da gledaju i nešto van.

Tempo serije mi baš odgovara, lagana je, bez zamarajućih dešavanja i likova. Ne dešava se sad nešto da padneš na dupe, ali mi je baš leglo. Gluma, muzika i produkcija je odlična, naravno, kao i inače u Globovim novelama. Naježim se svaki put kad čujem pesmu sa špice. aw naklon

Da se vratim na seriju, malo mi je bzvz ono što je bilo na brodu, Mateovi i Giulianini planovi za venčanje iako se poznaju jedva 2 dana, Mateo boluje, a ona ga žvalavi, briga je da umre (TDA momenat), dete ubodu iz prve, al' ajde, zažmuriću na jedno oko.

Evo sad i ovo, malo im je falilo da se susretnu, Gumercindo bio na kapiji, hteo da se vidi sa Francescom. Mateo sedi u kočiji, a Giuliana na balkonu. Pogađate, nisu se videli. roofl Francesco nije bio kod kuće, i ova dvojica su otišli.

Ali zato one scene kad bacaju leševe Giulianinih roditelja sa broda i kad oživi Bartolovo i Leonorino dete naklon naklon naklon cry Naježim se samo kad se setim. Svaka čast kako su scene odlično režirane i odglumljene, baš su bile nabijene emocijama. naklon

Francesco mi je genijalan. naklon Žao mi je što je Raul Cortez umro, glumačka legenda. naklon

Da je neka druga glumica glumila Rosanu, lik bi mi verovatno bio naporan. Ali Carolina Kasting je tako dobro glumi, da mi čak ni lik Rosane nije naporan. roofl

Gabriel Braga Nunes ima super hemiju i sa Marijom Fernandom Candido i sa Palomom Duarte. Ja mislim da bi on čak i sa drvetom ostvario hemiju. rofl

Paola mi je super, sad se svađala sa Rosanom na ulici. rofl

Uglavnom, nisam razočaran i prezadovoljan nastavljam sa gledanjem. Vreme mi proleti dok gledam, baš uživam gledajući.

_________________

avatar
Stef
Moderator
Moderator

Poruka : 9131
Pridružen : 2014-03-27

Back to top Go down

Re: Terra nostra

Post by nanchika on 13.09.15 1:32

Stefane, ja je odgledah nedavno,nakon godina potrage! Odlična! wub

Iste stvari koje su tebi zasmetale su i meni . Planovi i dete odmah , ma daaaj. Al ajd.
Paola mi je predivna! Bragu Nunesa ne mirišim nešto, kao da ima facu manijaka, uvek čekam da nešto takvo uradi smile2 wow Ne znam otkud mi to!

Nego, Đulijanin lik mi je na početku odličan, čekala sam čak i da Marko Antonio bude neki ekstra zloća, al jok. Posle ona postaje maaalko naporna.
Raul Cortez, meni najdraži glumac u obe Terre.
Scena koje se setim uvek je kad je Mateo odveo Đuijanu na imanje , kad su e napokon našli, i kada igraju, a Rosana gleda,besna. Lik Rosane-odličan,dok me je na početku njena sestra nervirala,posle je postala super. I tu glumicu volim. A majka u seriji joj je i prava majka, il baš gledam kako liče!

Uskoro je opet gledam, da ubijem saudade winky
avatar
nanchika
Member
Member

Poruka : 332
Pridružen : 2012-11-24
Lokacija : Rio de Janeiro

Back to top Go down

Re: Terra nostra

Post by Stef on 13.09.15 1:47

I ja sam je tražio godinama, htede srčka da me strefi kad sam je našao. rofl

Meni je Marco Antonio i ovako super lik, dobro da nije neki extreme negativac. Bio mi je genijalan u početku, kad je obletao oko Giuliane. Ona scena kad joj dođe u sobu da spava kod nje, da bi ih videli Janete i Francesco kako spavaju zajedno naklon rofl

Braga Nunes baš ima neku facu negativca. rofl Ali dobro, meni je odličan i u ovoj ulozi.

Meni je Angelica od starta skroz OK. Preturio sam se na onu scenu kad je Augusto zažvalio, a ona se onesvesti. rofl Paloma Duarte aw Nadam se da je istina da se vraća na Globo.

Da, baš je fora što su Debora i Paloma i u seriji majka i ćerka. smile2 Debora mi je odlična glumica, u LAL je bila pregenijalna. naklon

Zaboravih da prokomentarišem onog malog što glumi Tizija, odličan je. Domaći zadatak za mnogu decu po telenovelama. A i sam lik je super, evo sad mi je bio super kad je pričao sve živo Gumercindu, čak i kako je njegova majka pričala za njega kako ide i pravi decu ženama na imanju. naklon rofl

_________________

avatar
Stef
Moderator
Moderator

Poruka : 9131
Pridružen : 2014-03-27

Back to top Go down

Re: Terra nostra

Post by Stef on 04.11.15 0:33

(57/150)
Stigao sam do epizode kad vode Matea u kaFez. jupimrgreen

Btw, serija je lagana, al' mi to uopšte ne smeta jer idu svojim tempom koji teraju od početka.

Ja sam se iznenadio kad se cela istina oko deteta otkrila oko 25. epizode. surprise Sve sam očekivao da će se to otkriti oko 50. - 60., ali mi na pamet nije padalo da bi moglo biti ranije.

APA rastura. naklon naklon naklon Naročito u ovakvim scenama kao sad kad joj policija odvodi dete, a ona pišti, vrišti, kuka..... Jbt, ko da stvarno gledaš majku kako joj oduzimaju dete. naklon cry
Cenim da uskoro stiže Raia. juhu aw Onaj Giulianin i Mateov mali je kod nje i Doloresinog unuka.
Meni su i dalje super. BRB je legenda, kako on piše telenovelu, malo ko ume..... Nema milion obrta po epizodi, ali su zato međusobni odnosi kod likova glavni, i to je nekad zanimljivije gledati od cirkusa. Drama u pravom smislu te reči. naklon

_________________

avatar
Stef
Moderator
Moderator

Poruka : 9131
Pridružen : 2014-03-27

Back to top Go down

Re: Terra nostra

Post by Stef on 03.12.15 19:58

(104/150)

Joj, krivo mi zbog deteta. cry Šta su sve radili da ga nađu i umre. Saznalo se sve, ali im je sreća kratko trajala. Mada, šta znam, moguće da je dete živo. Prošle godine smo maltene svi na temi TLN nostalgija bili zbunjeni jer nismo znali da l' je Juanito živ ili ne. rofl

Pomiriše se Mateo i Giuliana. Zar je moralo da umre dete da se pomire? Dobar su par, al' znaju nekad da me iznerviraju. Nekad ona, nekad on. Al' dobro, bolje i tako nego da se predstavljaju kao neki sveci ko kod Televise.

Janete mi je hit sada sa ljubavnikom. rofl Onaj Josue je neka mutikaša, al' se zato Janete zatelebala strašno. Ono pentračenje po merdevinama i razbijanje prozora na vratima od terase naklon rofl Jedva čekam da ih otkriju. popcorn

Augusto nije normalan, sad se muva sa onom Matilde. Što bi Rosana rekla, voli Italijanke, prvo Paola, sad ova. lol1 Jadna Angelica.

Nervira me onaj matori Anacleto, zakeralo matoro. Ali zato je njegova žena (Inetza beše?) super. Kad počne ovaj da gunđa, ova ga odmah napada i slaže neke face, pa preturim se. rofl

I dalje su dobri. thumbup

_________________

avatar
Stef
Moderator
Moderator

Poruka : 9131
Pridružen : 2014-03-27

Back to top Go down

Re: Terra nostra

Post by nanchika on 04.12.15 1:56

Ja sam plakala kad je Juanito umro. Kako APA plače,žena me dirne uvek! Ali,umrlo je dete, nije živ.
Mateo i Đulijana su me nekad ubijali u pojam sa tim njihovim svađama, preteraše nekad.
A Žanet će da se zableba jao :-D
Rosane kad se setim, odmah prevrnem očima!
avatar
nanchika
Member
Member

Poruka : 332
Pridružen : 2012-11-24
Lokacija : Rio de Janeiro

Back to top Go down

Re: Terra nostra

Post by Stef on 04.12.15 2:44

Znači, ipak jeste. cry Ja sam bio zbunjen, kako to da postoji mogućnost da je na kraju živ, ako je umro, jer Benedito nije scenarista koji voli da povampiruje likove. Hvala na odgovoru. smile

APA je genijalna, baš me je dirnula kako je odlično odglumila te scene. naklon Šteta što više ne glumi. Sad se setih one scene kad je policija došla da odvede njenu ćerkicu, tu je bila izvrsna. Dere se, plače, skiči, bori se svim snagama da zaustavi sve to, ali ne može. Ko da stvarno gledaš majku kako se bori i tuguje za svojim detetom. cry naklon

Meni je Rosana OK. Da je glumi neka druga glumica, verovatno bi me nervirala. Ali mi je Carolina Kasting super, jednostavno daje liku Rosane neki svoj pečat zbog koga mi sam lik nije naporan. zubo Mada me Rosana iznervira nekad jer ni sama ne zna šta hoće.

Stvarno se Mateo i Giuliana svađaju oko gluposti nekad, uhvate se za najmanju sitnicu. Pa što si uzela pare bez moje dozvole, pa što si radio ovo-ono, ne poznajem te više..... bonk Ajde razumem što je bila ljuta na njega kad je poljubio Rosanu i kad je Giulianu nazvao Rosana kad su se svađali rofl , al' uglavnom bude nešto besmisleno.

Jao, zaboravih da spomenem Paolu i Francesca, meni su oni super. naklon Jeste da je ogromna razlika u godinama, al' imaju dobru hemiju i priča im je super. smile Raul Cortez naklon naklon naklon Legenda, šteta što je umro.

_________________

avatar
Stef
Moderator
Moderator

Poruka : 9131
Pridružen : 2014-03-27

Back to top Go down

Re: Terra nostra

Post by Stef on 21.12.15 1:08

Završih sa serijom, jako će mi nedostajati. cry Likovi su mi postali jako dragi, životni likovi sa svim svojim vrlinama i manama. I glavni su znali da budu bezobrazni, a i negativci (ako se tako uopšte mogu nazvati) su znali da budu dobri.

Osim onog Hernandeza što je Hortencia bila udata za njega, niko nije bio ubijen. Svi su imali srećan kraj. aw

Od likova mi se jedino nisu dopali Florinda i onaj njen i Matilde. Nisu imali nikakvog značaja za priču, tek tako su ubačeni radi popunjavanja minutaže. A i nekako mi se nisu uklapali u ostale priče, nešto im je falilo. nezna

Samo mi nije jasno šta se desilo sa onom policijom što je jurila Matea zbog toga što je anarhista. I gde je on to otišao sa Anacletom, na koju farmu?

Poslednje scene sa slikanjem i na kraju ono "Esta historia não termina aqui." aw

Bartolo postao vinar, vem aí Vicente Cortazar. rofl

Augusto postao senator, kakav haos je izbio u onoj skupštini kad je onaj poslanik uvredio Angelicu. naklon rofl

Faliće mi Anacletove i Francescove prepirke, uz obaveznu intervenciju Paole i Inetze. aw Crkoh kad je Francesco zajebao Anacleta za one pare, pa ih dao Inetzi. rofl rofl rofl Hteo sa tim parama da se vrati u Siciliju, ali prc, neće moći. tease1

Mariana na kraju završila u manastiru, među onom decom koju voli kao majka. aw Divna je.

Gumercindo dao dozvolu Rosani i Marcu Antoniju da budu zajedno. thumbup

Marco Antonio & Rosana aw Mateo & Giuliana aw

Produkcija, gluma i scenario odlični. Globo kao i inače ima vrhunsku režiju, Jayme Monjardim naklon Generalno su svi glumci bili na visini zadatka, niko nije bio loš. BRB je odradio odličan posao, inteligentno je pisao seriju. Iako nije bilo dešavanja da te boli glava koliko je brzo, cela serija je bila lagana, ali se opet nešto dešavalo. Više se akcenat stavljao na međuljudske odnose nego na zaplete, ali je to ovde bilo jako gledljivo. Neko ubacuje cirkuse, a ne bude gledljivo.

Muzika divna, jedan od najboljih Globovih soundtrackova. aw aw aw Italijanska muzika je doprinela posebnoj atmosferi koju je serija imala.

Drago mi je što me serija nije razočarala jer sam je kao mali jako, jako voleo. aw Naprotiv, i dalje mi je divna.

Pozicionirala se kod mene u TOP 10 omiljenih telenovela, 4. mesto. Samim tim, TN mi je najdraža brazilska. aw

Jednom ću je svakako reprizirati, a ko nije dosad to uradio, ili je nije uopšte gledao, od srca mu savetujem da je ponovo odgleda. Neće se pokajati.

Ocena za kraj - čista desetka. aw

_________________

avatar
Stef
Moderator
Moderator

Poruka : 9131
Pridružen : 2014-03-27

Back to top Go down

Re: Terra nostra

Post by Maja on 06.02.16 0:08

Ovu seriju sam izabrala da gledam,ali nista od detalja razumela nisam,jer gledam bez prevoda,a tek necu razumeti.Od likova bih izdvojila Djulijanu i Matea,kako su samo lepi njih dvoje.Djulijana i Mateo plesu na brodu i upoznali se.Kasnije,Djulijana je izgubila roditelje na brodu i bila je tuzna,a Mateo je tesi.U zavrsnoj sceni,Djulijani ne daju da vidi Matea,a on se razboleo.Djulijana udje,poseti Matea i provode romanticne trenutke pre nego sto stignu u Brazil.
Pre svega,svidela mi se radnja i sto je drugacija Globo produkcija.Brze se odvija radnja,nema toliko kukanja,plakanja.


Last edited by Maja33 on 06.02.16 0:45; edited 1 time in total

Maja
Senior member
Senior member

Poruka : 583
Pridružen : 2015-05-01

Back to top Go down

Re: Terra nostra

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum