EMDT
Dobro došli na EMDT forum.

Ukoliko niste član foruma, predlažemo Vam da se registrujete i priključite diskusijama sa ostalim forumašima.

Hvala na poseti,
Administracija EMDT foruma


Muhteşem yüzyıl

Page 2 of 27 Previous  1, 2, 3 ... 14 ... 27  Next

Go down

Re: Muhteşem yüzyıl

Post by Bayron on 07.03.12 21:52

mahi je genijalka, ali je hurem još bolja! mrgreen s hurem nijedna scena nije dosadna! thumbup
ibrahim i hatidže su čist promašaj, iz epizode u epizodu sve više smaraju! roll

Bayron
Administrator
Administrator

Poruka : 6959
Pridružen : 2011-05-25
Godina : 29

Back to top Go down

Re: Muhteşem yüzyıl

Post by Kaua on 07.03.12 22:48

Znao sam da se u prvim epizodama prikazuje osvajanje Beograda pa sam gledao zadnjih 4-5 epizoda. Što se baš tih scena tiče, baš je jako škrto prikazano. Mada opet dovoljno, s obzirom da se ne radi o istorijskom dokumentarcu ili ratnoj seriji, već o drami (verovatno romantičnoj). Serija je baš fokusirana na ta dvorska dešavanja, zapleti i radnja su odlični ali mi to sve nekako nije baš dovoljno da bih verno pratio. Pogotovo jer trenutno gledam Ezela koji mi je odvukao svu moguću pažnju za gledanjem bilo čega drugog.
Osim toga, iako se na kilometar vidi da je serija skupa i kvalitetna, nekako mi fali scena na otvorenom i raskoši. Kao recimo u brazilskim istorijskim serijama. Recimo Terra nostra, koja se prikazivala davnih dana, i danas sigurno prednjači po kvalitetu produkcije nad mnogim novijim.

_________________
avatar
Kaua
Senior member
Senior member

Poruka : 748
Pridružen : 2012-01-14

Back to top Go down

Re: Muhteşem yüzyıl

Post by -MILOS- on 11.03.12 17:09

11. 03. 2012
Press

Vodič kroz tursku seriju
Okupacija Beograda u 20 sekundi


Sulejmanu Veličanstvenom bila su potrebna četiri meseca žestokih borbi da bi osvojio Kalemegdan, jednu od tada najvećih tvrđava u Evropi, a ne dva kadra u kojima on vikne „juriš" na neku tvrđavicu i ušeta jer nije bilo otporaVeza između turskih sapunica i srpske publike kao da je logičan nastavak petovekovne povezanosti. To se vidi i u seriji „Sulejman Veličanstveni", jer se dobar deo radnje dešava na našim prostorima.

Tako je već u prvim epizodama Sulejman Prvi krenuo na zidine Kalemegdana. Tim povodom u javnosti se povela polemika o tome koliko verno jedna turska sapunica sa istorijskom podlogom prikazuje istorijske činjenice.


U seriji zaljubljeni Sulejman ostavlja trudnu mu Aleksandru u haremu i odlazi u pohod na Beograd. Povikne „Smrt nevernicima" u jednom kadru, pa pošto nije naišao na otpor u drugom kadru sedi u Beogradu i deli pravdu.

Kako je zaista izgledao dolazak Sulejmana pred kapije Beograda u 16. veku i kakva je bila njegova uloga u istoriji Srbije, na kraju šta se stvarno dešavalo na relaciji Beograd - Carigrad tih godina, za Pressmagazin objašnjava istoričar Nebojša Jovanović. On smatra da takav vladar i takvo doba zaslužuju bolju ekranizaciju od aktuelne. Jer za vreme vladavine Sulejmana Veličanstvenog Beograd je bio važna tačka. U Srbiji je tada obnovljena Pećka patrijaršija, a dobar deo zasluga ide Mehmed-paši Sokoloviću, Srbinu koji je imao značajno mesto u Otomanskoj imperiji. Serija sve ovo banalizuje.


- Doba koje obrađuje serija je doba kada je sve bilo veličanstveno, a ne samo sultan. To je bio vrhunac Otomanske imperije i posle Sulejmana se carstvo nikada više nije uzdiglo do takve moći i takve snage, administracije i boljitka koji su osetili svi. Išlo se na to da i drugi narodi u toj carevini budu zadovoljni i da je zavole. Srbima je vraćeno pravo na veroispovest, na crkve - da se otvore i da rade, a srpski jezik je bio jedan od službenih jezika u u Carigradu. Mehmed-paša dovodi rođake i prijatelje koji tamo zauzimaju visoke položaje. Bez obzira na to da li su prešli u islam, oni su bili bitni činovnici, državni sekretari, ministri, a nekoliko njih i veziri - priča Jovanović.

Naklonost, ako bi se tako moglo reći, koju je Sulejman imao prema Srbima, korene ima u činjenici da mu je majka poreklom iz Zvornika. Njeno srpsko ime bilo je Katarina.

- Majka mu je verovatno bila poturčena Srpkinja i on je po toj osnovi prema Srbima, svojim rođenjem, morao imati drugačiji odnos od svojih prethodnika. Nigde se ne vodi da je on polusrbin, ali za njegovu majku se zna da je bila poislamljena stanovnica Zvornika - objašnjava Jovanović.


U vreme pohoda Sulejmana Veličanstvenog, pravi grad Beograd bio je deo iza zidina Kalemegdana, a današnji potez Knez Mihailove i Trga republike je bila varoš. Pošto je pao u turske ruke postaje Beogradski pašaluk, sedište jedne od provincija velikog Osmanskog carstva. Sulejman iz serije ovih dana se upravo bavio „oranjem" beogradske kaldrme. Scenografija je prilično „tanka" i umesto Save, Dunava i Kalemegdana, moćne vojske u bitkama za prestonicu, sve se svelo na ekspresno osvajanje tvrđavice uz pomoć nekoliko konjića. Jovanović smatra da je današnji izgled beogradske tvrđave mogao dobro da posluži snimanju serije jer se njen izgled nije specijalno promenio.

U seriji je pad Beograda prikazan kao prijateljsko ušetavanje Turaka, da bi sultan ljubazno proćaskao sa zarobljenicima, objašnjavajući im da dolazi u miru.

- Tvrđava je bila veličanstvena i u ono doba, bila je ogromna, jedna od najvećih na Dunavu i u Evropi. Mogli su da snimaju baš na tvrđavi, da su hteli da naprave spektakl. Ovako su bespotrebno minimizirali jedan veliki uspeh. Bolje da su prikazali da je Sulejman osvojio veliku tvrđavu, kakva ona i jeste, a ne neku tvrđavicu, kako izgleda u seriji - kaže Jovanović.


A istorija kaže da je Sulejman današnju prestonicu Srbije tada osvajao od Mađara. Mnogo bitaka se vodilo za osvajanje Beograda, ali je tek opsadom sa Save i Dunava on to i uspeo 20. avgusta 1521. godine, posle čitavog jednog veka pokušaja.

Beograd nije raširenih ruku dočekao sultana, već je u njegovoj odbrani izginulo nekoliko srpskih odreda, procenjuje se oko 900 branilaca, uglavnom pripadnika srpskih plemićkih porodica i graničara. Sulejman je bio brutalni osvajač, ni nalik zavodniku iz harema koji poručuje porobljenim Srbima: „Ne bojte se. Turci neće nauditi onima koji mole za milost." A bitka iz 1951. posle koje je pao Beograd trajala je nekoliko meseci.

- Nijedno zauzimanje grada nije bez prekomerne upotrebe sile i brutalnosti. Prvo bi krenula opsada, pa stezanje opsade, nastupili bi glad, žeđ, artiljerijske pripreme, zastrašivanje stanovništva - navodi Jovanović.

Beograd tada konačno pada pod tursku vlast. Time se stvara platforma da se Turska širi dalje u Evropu. Kreće prodor ka Beču, Turci osvajaju i Budim i Peštu, ali ne i Beč. Čak tri puta su pokušali da osvoje prestonicu Austrije, a pri poslednjem pohodu, 1566. godine, turskog sultana zaustavljaju Mađari kod Sigeta. U toku te bitke Sulejman umire od srčanog udara. Mehmed-paša to prikriva od vojske kako je ne bi demoralisao.

- Turci su dobili tu bitku, a tek po povratku u Beograd, koji je bio glavna stanica na putu za Carigrad, Sokolović zvanično objavljuje svima ono što je jedini znao, da je sultan mrtav i da je on to svesno prećutao. Trebalo je na presto dovesti njegovog sina Selima Trećeg, što je i učinjeno, i to je baš u Beogradu. Kao što vidite, Beograd je bio mesto gde su se dešavale značajne stvari u vreme Otomanske imperije - kaže Jovanović.MEHMED-PAŠA... Srpski vezir iz turske sapunice

Mehmed-paša Sokolović je bio najuspešniji vezir u istoriji Otomanskog carstva. Promenio je tri cara, a veliki vezir je postao 1565, godinu dana pred smrt Sulejmana Veličanstvenog. Bio je vezir sve do 1579. godine, kada ga je jedan derviš ubio nožem.

Naredio je da se podignu mnoge važne zadužbine. Najpoznatiji i najimpozantniji je most u Višegradu, zatim most u Trebinju i čuveni most u Mostaru. Sokolović je izdavao naloge, davao novac i govorio gde i zašto da se podigne most ili zadužbina.

Ana Mitić
Izvor: Press Online
avatar
-MILOS-
Posting Freak
Posting Freak

Poruka : 3880
Pridružen : 2011-09-01

Back to top Go down

Re: Muhteşem yüzyıl

Post by -MILOS- on 06.04.12 21:34

evo i jedne zanimljivosti smile ovo je scena iz serije, veoma zanimljiva smile

avatar
-MILOS-
Posting Freak
Posting Freak

Poruka : 3880
Pridružen : 2011-09-01

Back to top Go down

Re: Muhteşem yüzyıl

Post by Bayron on 08.04.12 0:09

to na našem pevaju.... smile2
ja i dalje seriju gledam samo zbog hurem, drugo mi ništa nije zanimljivo, a njene čari nikako da dosade....

malopre sam pročitao ovo na krstarici, ne znam dal je tačno:

Najgledanija serija u Srbiji, u Turskoj se vec emituje godinu i po dana i to veoma uspesno. Nazalost mnogi su izgubili zivote, a mnogi su ih dobili. U narednoj sezoni koju najavljuju "velicanstvenom", ekipi ce se pridruziti mnoge turske zvezde, u daljem tekstu mozete saznati koje.

MIHRIMAH SULTAN (Ezgi Asaroglu) - u aprilu
PRINC MEHMET (Kenan Imirzalioglu)- u septembru
PRINC SELIM (Kivanc Tatlitug)- septembar ili oktobar
PRINC BAYAZIT (Cagatay Ulusoy)
PRINC CIHANGIR (henuz bilinmiyor) - ne zna se glumac
RUSTEM PASA (henuz bilinmiyor)-takodje
MIMAR SINAN (Henuz bilinmiyor)-takodje
BARBAROS HAYRETTIN PASA (Henuz bilinmiyor)-takodje
MUSTAFINA HASEKI(Beren Saat)
NURBANU SULTAN (Asli Tandogan)
SEHZADE BEYAZID IN HASEKISI (Damla Sonmez)

Pregovori za nabrojane su jos u toku. Najavljuju da ce sezona 3. biti velicanstvena.

Seriju će napustiti:
VALIDE SULTAN
PARGALI IBRAHIM
HATICE SULTAN
NIGAR KALFA
MALKOCOGLU
AYBIGE HATUN
GULSAH HATUN
SUMBUL AGA
GUL AGA
http://forum.krstarica.com/showthread.php/495578-Sulejman-Veli%C4%8Danstveni/page38

Bayron
Administrator
Administrator

Poruka : 6959
Pridružen : 2011-05-25
Godina : 29

Back to top Go down

Re: Muhteşem yüzyıl

Post by -MILOS- on 08.04.12 10:22

Beren Saat :DDD nmg da verujem... jedva cekam da vidim da li ce sve tako biti kao sto piseee smile steta sto idu ajbige, gul, zumbul i bali beg sad

_________________
Fariña 06/10
Al otro lado del muro 63/?
Sin tu mirada 010/111
avatar
-MILOS-
Posting Freak
Posting Freak

Poruka : 3880
Pridružen : 2011-09-01

Back to top Go down

Re: Muhteşem yüzyıl

Post by Bayron on 08.04.12 11:38

meni je žao jedino za niger kalfu, ona mi je baš simpatična. a za ibrahima i hatidže odlično, mislio sam da će manje smarati kad se venčaju, a oni i dalje guraju patetiku.

prve dve sezone će imati nekih 65-70 epizoda, baš me zanima kako će prva da sprovede emitovanje. verovatno će biti pauze između druge i treće, a treću možda nastave vikendom, radnim danima ubace drugu seriju...

Bayron
Administrator
Administrator

Poruka : 6959
Pridružen : 2011-05-25
Godina : 29

Back to top Go down

Re: Muhteşem yüzyıl

Post by -MILOS- on 08.04.12 13:10

ko zna sta ce biti, i mene to zanima... mada prva je poznata da tokom letnjeg raspusta reprizira sve epizode pa mozda otegne kao sto znaju pa pocnu da secu epizodu po pola sata sa vecim brojem reklama smile2 osim toga prva je dosta izgubila sto se tice nadmetanja sa pinkom... vise puta su pustali po celu epizodu, epizodu malo vise od sat vremena, s tim da sulejman u prvoj sezoni traje po sat i 40 ili 30 minuta, a neke epizode i do dva sata, mogli su bez ikakve muke da secu jednu ep. u tri dela bas zbog te pauze koja ce biti izmedju druge i trece sezone smile

_________________
Fariña 06/10
Al otro lado del muro 63/?
Sin tu mirada 010/111
avatar
-MILOS-
Posting Freak
Posting Freak

Poruka : 3880
Pridružen : 2011-09-01

Back to top Go down

Re: Muhteşem yüzyıl

Post by gossip boy(an) on 08.04.12 19:00

Majka mu je verovatno bila poturčena Srpkinja i on je po toj osnovi prema Srbima, svojim rođenjem, morao imati drugačiji odnos od svojih prethodnika. Nigde se ne vodi da je on polusrbin, ali za njegovu majku se zna da je bila poislamljena stanovnica Zvornika - objašnjava Jovanović.

A,ja zivim u Zvorniku... smile2

gossip boy(an)
Posting Freak
Posting Freak

Poruka : 2706
Pridružen : 2011-08-06

Back to top Go down

Re: Muhteşem yüzyıl

Post by -MILOS- on 12.04.12 10:38avatar
-MILOS-
Posting Freak
Posting Freak

Poruka : 3880
Pridružen : 2011-09-01

Back to top Go down

Re: Muhteşem yüzyıl

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 27 Previous  1, 2, 3 ... 14 ... 27  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum